Havfruegrisen

Havfruegrisen af Mette Skriver

1. – 30. september 2017

Keramisk skulptur i Ceresbrønden, Rådhustorvet, Aarhus Frederiks Allé 6A, 8000 Aarhus C

Ceresbrønden, eller Grisebrønden i folkemunde, kan ses som et vartegn for Aarhus. I Venedig har de en løve med vinger, i København har de Den lille Havfrue. I Aarhus har vi en so med pattegrise: Grisebrønden der er skabt af Mogens Bøggild.

Den oprindelige inspiration til brønden kom fra bibelhistorien om Den fortabte Søn, der måtte spise sig mæt ved grisetruget. Denne søn blev udeladt af Bøggild, men er nu genopstået i nye klæder af Mette Skriver. En anderledes gris med fiskehale i stedet for bagben, er flyttet ind i kummen under de andre almindelige grislinger. En akavet/aparte borger.

Havfruegrisen er en reference til Aarhus som havneby. Og til den kulturelle betydning som grisen har haft for hele Danmark – og for Aarhus som centrum i det frugtbare midtjyske landbrugsland. Men den peger også på grisens potentiale for menneske og videnskab. Grisens DNA ligner menneskets så meget, at der i dag eksperimenteres med vha. grise, at dyrke organer og andet væv, der kan transplanteres til mennesker.